Când spun că Oradea devine încet dar sigur capitala culturală a ţării nu mă credeţi, nu-i aşa? Păcat! După regalul cinematografic de acum 2 săptămâni, a sosit momentul unui alt eveniment de amploare (de data asta internaţională) cu o şi mai mare tradiţie. Este vorba despre Festivalul de Teatru Scurt, eveniment aflat la a XVII-a ediţie.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Timp de opt zile Oradea va deveni oraşul teatrului de cea mai bună calitate: un număr record de spectacole (30), în 7 locaţii diferite (Sala Mare a Teatrului, Sala Arcadia, Sala Studio, Casa de Cultură a Sindicatelor – în regim de spectacole cu publicul pe scenă – Cinematograful Libertatea, Hanul cu Noroc şi Scena mobilă). Cei mai îndrăgiţi actori ai momentului – Mircea Diaconu, Dorina Lazăr, Sorin Leoveanu, Mihai Smarandache, Rodica Mandache, Ion Haiduc, Mircea Constantinescu, Tudor Chirilă, Pavel Bartoş, Monica Ristea, Paula Chirilă, Adrian Văncică; cele mai cunoscute teatre din România şi din străinătate – Teatrul „Odeon” Bucureşti, Teatrul „Nottara” Bucureşti, Teatrul „Sică Alexandrescu” Braşov, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, Teatrul Naţional Timişoara, Teatrul Maghiar din Timişoara, Teatrul German de Stat Timişoara – Pygmalion Theater din Viena sau Euro Theater Central – Bonn; unii dintre cei mai importanţi regizori din ţară vor poposi în oraşul de pe malurile Crişului Repede (Alexandru Dabija, Vlad Massaci, Mircea Cornişteanu, Sorin Militaru, Theodor-Cristian Popescu, Chris Nedeea) pentru a sărbători alături de orădeni unicul Festival de Teatru din ţară dedicat piesei scurte.
În anul 1976 a avut loc prima ediţie a Festivalului de Teatru Scurt, iar începând cu anul 1984 a devenit internaţional. Practic, începând cu acel an festivalul devine cel mai important eveniment de acest gen, fiind şi singurul din România dedicat pieselor într-un singur act. Dacă ultimele trei ediţii au fost lipsite de premii, din acest an se reintroduc premiile (substanţiale pentru arta şi cultura din România) pentru următoarele categorii:
– Cel mai bun spectacol (3000 lei)
– Cea mai bună regie (2000 lei)
– Cea mai bună scenografie (1500 lei)
– Cel mai bun actor (1000 lei)
– Cea mai bună actriţă (1000 lei).
O noutate va fi introducerea din acest an, a unor secţiuni dedicate teatrului de club şi stradă, spectacole în afara concursului, precum şi un concurs de dramaturgie, în care s-au înscris 11 participanţi. Anul acesta marchează momentul în care festivalul devine anual. Mai multe detalii pe pagina evenimentului.
Această ediţie are şi o semnificaţie aparte pentru Teatrul de Stat Oradea, deoarece coincide cu revenirea în sediul teatrului după mai mulţi ani de reparaţii, renovări şi restaurări.