Nu ştiu dacă am spus vreodată, dar sunt un fan al marilor oraşe. Deşi detest zgomotul şi înghesuiala, marile oraşe m-au fascinat dintotdeauna. Parisul a fost unul din visurile mele pe care le-am împlinit, dar pe care îl voi mai „visa” odată măcar alături de familie. Un alt oraş de vis pe care l-am văzut (e drept că din scurt) a fost Viena. Ei bine, aici chiar m-am simţit acasă. Sincer. Nu m-am simţit nicăieri atât de „acasă” ca în această fostă capitală imperială. Aproape că m-aş muta definitiv acolo dacă aş cunoaşte mai bine limba.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Nu m-aş da în lături nici de la un sejur (cât mai lung) alături de familie, pentru a cunoaşte mai bine oamenii şi locurile. NH Hotels ar fi alegerea ideală pentru o astfel de întreprindere, fiind în chiar inima oraşului, în imediata apropiere a Mariahilfer Straße, adică fix cea mai importantă arteră comercială. La doi paşi se află Museumplatz, locul în care se află palatul împărătesei Maria Thereza dar şi multe alte obiective importante ale oraşului (turistice sau economice). Am putea face cunoştinţă şi cu un concept nu prea des aplicat în România: ecologia. Lanţul hotelier NH Hotels este recunoscut pentru grija sa faţă de mediul înconjurător, fiind printre puţinele din lume care promovează prin toate mijloacele posibile energia verde şi consumul raţional al resurselor, totul dublat de amabilitatea personalului. De exemplu, dacă închiriezi pentru plimbare prin oraş o maşină electrică, la hotel poţi reîncărca rapid bateria maşinii în timp ce iei masa, pentru a putea apoi să porneşti din nou la drum. De asemenea lanţul hotelier a realizat o gamă de produse cosmetice (Agua de la Tierra) cu ambalaje biodegradabile, ce se descompun în maxim 7 ani în loc de aproximativ 400. De ce spun toate astea? Austria mi-a părut o ţară conectată la tot ceea ce înseamnă ecologie: de-a lungul şi de-a latul ţării sunt amplasate eoliene de mari dimensiuni, iar locuinţele familiale şi pensiunile sunt dotate cu panouri solare pentru încălzirea apei, din cătune şi până în staţiunile de schi cele mai sofisticate.
Revin la sejur. Odată cazaţi, am putea închiria un automobil electric, pentru a face cunoştinţă cu oraşul. Pentru a ne putea face o idee despre poluarea generată de vizita noastră, am putea folosi calculatorul emisiilor de dioxid de carbon, disponibil chiar pe situl lanţului hotelier (de unde rezultă gradul de preocupare pentru mediu). Personalul bine pregătit şi binevoitor ne-ar ajuta să ne facem un itinerar cât mai cuprinzător al obiectivelor ce pot fi vizitate într-o zi, mereu cu zâmbetul pe buze, insuflându-ne parcă energie. Parcă în felul ăsta şi ziua decurge mai bine. Primele locuri vizitate ar fi şi cele mai apropiate de hotel: Muzeul Leopold şi Muzeul de Artă Contemporană. Alte obiective ar fi Palatul Schönbrunn, grădina zoologică sau Opera.
Problema cea mai mare în acest oraş ar fi că nu prea ştii ce să alegi din multitudinea de obiective. Ai putea să stai o lună întreagă şi să nu reuşeşti să vizitezi tot ce ţi-ai propus, dar măcar ai putea să-ţi faci o idee despre ce înseamnă Austria. În mod cert însă te-ar putea determina să te muţi, chiar dacă nu în Viena (nu e chiar cel mai ieftin oraş al Europei), dar măcar într-o localitate apropiată. Mie în mod sigur nu mi-ar lua mult să mă hotărăsc…
Acest articol a fost scris pentru concursul SuperBlog 2011.