Nu e vorba despre profesia mea de bază, ci de faptul că am fost prezent la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” din Oradea, la Săptămâna Antreprenoriatului Global, în calitate de membru al juriului ce trebuia să analizeze prestaţia elevilor în cadrul concursului de idei de afaceri „Lumea ta, afacerea ta”. Din juriu au făcut parte prof. Florin Negruţiu, inspector şcolar; directorul Colegiului Tehnic „Traian Vuia”, prof. Dorel Şaitoş şi din partea agenţilor economici, subsemnatul. Desfăşurarea concursului a avut loc sub egida Junior Achievement, ca rezultat al parteneriatului dintre Junior Achivement România şi Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Ca un preambul, Junior Achivement Romania este o organizaţie non-profit fondată în 1993, parte a Junior Achivement Worldwide (USA) şi Junior Achivement-Young Entreprise (Europa), ce îşi propune să inspire şi să pregătească tinerii pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale şi pentru reuşita în jungla economiei de piaţă. Programele puse la dispoziţia şcolilor sunt de tipul „learning by doing”. Câştigătorii competiţiilor Junior Achievement naţionale şi internaţionale beneficiază de burse „Junior Achievement” pentru participarea la şcoli de vară, seminarii sau conferinţe internaţionale.
Jurizarea s-a făcut ţinînd cont de următoarele aspecte:
1. Inovaţia,
2. Creativitatea,
3. Aplicabilitatea,
4. Impactul social,
5. Impactul asupra mediului,
6. Viabilitatea,
7. Calitatea prezentării.
La concurs s-au înscris patru echipe:
– „Prietenii copiilor” (Cristina Balog, Claudia Noje, Alina Hadadi, Claudia Tamaş şi Mihaela Rusu, toţi din clasa a X-a C);
– „Îndrumătorii” (Gyorgy Andrea, Silaghi Lavinia, Tărău Minodora, Urdea Cristina, Merca Gheorghe, Pop Cătălin şi Sagău Beniamin, din clasele a X-a A şi D);
– „Helpers” (Ciugudean Lioara, Filip Anita, Magyari Brigitta, Paina Monica, Ştef Sebastian toţi din clasa a XI-a C);
– „Viitorii antreprenori” (Moţ Georgiana, Birta Mădălina, Indrieş Ioana, Popovici Amalia, Pavel Ioana, Roja Iulia şi Pop Mădălina, toate din clasa a X-a C)
Avînd în vedere vârsta şi experienţa elevilor, pot spune ca mi-a placut felul în care s-au prezentat echipele. Din păcate nu puteau câştiga toţi, aşa că a trebuit o analiză destul de serioasă. Favorita mea a fost echipa „Viitorii antreprenori”, care propuneau îmbrăcăminte pentru animalele de companie. Dădeau senzaţia că dacă azi ar înregistra firma, mâine şi-ar înregistra brand-ul, iar poimâine ar fi pe piaţă. Din prezentare am înţeles că oricum deja au clienţi, iar din încasări au cumpărat deja o maşină de cusut. Clar, o afacere viabilă, aplicabilă şi inovativă. Dar au ajuns doar pe locul doi, la egalitate cu „Îndrumătorii”, care nu veneau cu ceva inovativ (ghizi turistici pentru grupuri de turişti, la diverse obiective din Oradea şi împrejurimi), dar au avut o prezentare mai bună, atât a activităţii cât şi a obiectivelor propuse.
Pe primul loc s-a clasat echipa „Helpers”, care propunea o afacere bazată pe reciclarea a diverse deşeuri din gospodărie (pe principiul că din orice produs cumpărat se aruncă 10%, fiind ambalaj). Mai exact producţia de obiecte decorative, brelocuri, lanţuri, brăţări, huse de telefon, etc. Au punctat la inovativitate, creativitate, aplicabilitate, dar cel mai mult la impact asupra mediului.
Pe locul trei s-au clasat „Prietenii copiilor”, de asemenea cu reciclarea materialelor rămase prin gospodării, dar pe ei i-a pierdut faptul că au gândit business-ul doar pe termen scurt, fiind vorba de confecţionarea unor articole specifice sărbătorilor de iarnă.
Una peste alta, m-am bucurat să văd la treabă copiii, viitori antreprenori, care ar putea forma viitoarea elită economică a oraşului şi, de ce nu, a României. E bine când şcolile încearcă să arate elevilor şi aspectul practic al disciplinelor studiate în anii de liceu. Mi-a plăcut să văd prezentări făcute atât în limba română cât şi în limba engleză, chiar dacă pe alocuri poticnite şi puţin crispate de emoţii. Chiar dacă au fost toţi învingători, doar primele trei echipe vor participa la faza naţională. Dar toate au un început, iar mie mi s-a părut un început bun.